Tämä lienee käenrieska, jota on aivan koko puutarha täynnä sekä valtaisa määrä perhosia.

574947.jpg

574946.jpg

Maasta pukkaa erityisesti rikkakasveja. Tällainen puutarha noviisi ei ymmärrä mitkä kaikki sirkkalehdet ovat rikkoja vai taimia. Viime keväänä kaivelin anemonet ylös, näyttivät pieniltä saunakukan tai onko sen nyt kuminan aluilta.

Puutarhakaupasta tarttui mukaani. Harjaneilikkaa ja marjakuusama, hemlokki heilutteli oksiaan, kun katselin puuta tai pensasta vessan eteen. Oli aivan pakko ottaa se mukaan, kun oli niin innoissaan vessapuukseni.

Kuka on käynyt sivuilla, joita pitää Raimo Oksanen puutarhuri Laitilan Untamalasta? Jätä kommentteihin viesti, jos tiedät sivun osoitteen. Oksanen esitelmöi usein puutarha yhdistyksien tilaisuuksissa. Hän sanoin, "ettei hedelmäpuiden runkoja saa suojata spriaalimuovisuojilla, tulee hedelmäpuu syöpä varmasti". Suomalainen ei usko ennenkuin... mies kiiruhti kirsikkapuun spiraalia poistamaan. Hupshei alla oli ihmeellistä valkeaa kerrosta ja haava. Olen aiemmin lukenut runkosuojista jossa todettiin niiden saavan olla paikallaa jatkuvasti.

Ei siis spiraalisuojaa, äkkiä kaikki pois ja tilalle muoviverkko tyyppinen suoja. Vanhoilla kieruloilla voi suojata nuoria männyn taimia.

Siirtolapuutarha järjesti päärynäpuu illan. Ystäväni esitteli päätteeksi pihansa ja tietysti sain kassikaupalla taimia. Eipä mitään erikoisuuksia, mutta minulle hyvin tarpeellisia. Maatias narsissia, jotain josta ei ole nimeä, tarhapiiskua, kuunliljaa, hopeahärkkiä. Purkki rivi navetan seinustalla kasvaa.

Ryytimaa muokattiin juuri, kahden vuoden peittämisen jälkeen. Sinne tulee myös perennojen lastentarha.  Näkisittepä perusmaan, oli jo tässävaiheessa kuin asvalttia. Lisättiin turvetta ja kaiveltiin upeaa mustaa multaa navetan takaa, sitten sekoitettiin ( ne kaikki miljoona rikkaakin mukaan) :)  Viime vuonna sain luomu baby porkkanoita, kun maa on niin kovaa. Siis pala palalta peitän ja otan muokkaukseen uudismaan. Tuo penkki ,jossa kasvoi porkkanat ja sipulit viime kesänä.  On nyt täynnä rönsyleinikkiä kuin tiheä matto. Onko se merkki jostain maan väärästä tasapainosta?